poniedziałek, 10 czerwca 2013

Avocado

Ostatnio zakochałam się w AVOCADO - jest fantastycznym dodatkiem do kanapek i sałatek. Jest źródłem witaminy E, potasu, magnezu, witaminy C oraz witamin z grupy B: B2 i B6 (witaminy C i E zapobiegają nowotworom, potas z kolei chroni układ nerwowy a także zapobiega depresji i przemęczeniu - dobra rzecz przy obecnej pogodzie...). Ma sporo jednonasyconych kwasów tłuszczowych, które zwalczają zły cholesterol. Jest co prawda bardzo kaloryczne (ok. 160 kcal/100 gram, więc o 50% wiecej niż banany), więc nie należy z nim przesadzać, ale warto włączyć je do diety. Co więcej, ponoć pomaga zwalczyć oponkę! :)


W sałatkach dobrze komponuje się z sałatą, szpinakiem, roszponką, mozarellą, pestkami dyni i pomidorami :) W wersji light bez mozarelli, ale za to z łyżką lub dwiema jogurtu. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz