Krótka piłka – co, jak, dlaczego i gdzie? Mała pigułka –
część 1 – MAKROELEMENTY J
POTAS
Zalecana dzienna dawka: 4,6 gram
Korzyści: Wspomaga krążenie oraz funkcje mięśni i nerwów,
korzystnie działa też na płodność, pomaga w syntezie białek i bilansie wodnym
organizmu. Pomaga też dostarczać tlen do mózgu oraz usuwać z organizmu zbędne
produkty przemiany materii.
Niedobór: osłabienie mięśni, zatrzymywanie wody w
organizmie, zmęczenie, senność, zawroty głowy.
Najbogatsze źródła (mg/100 gram): suszone morele (1650),
migdały (780), orzechy włoskie (480), ziemniaki(450), banany (400), musli
(400).
MAGNEZ
Zalecana dzienna dawka: 400 mg
Korzyści: Współdziała
w działaniu tkanki nerwowej i mięśniowej, korzystnie wpływa na układ nerwowy
przez co odpowiada za równowagę psychiczną i fizyczną organizmu. Zapobiega
skurczom, wpływa korzystnie na krzepliwość krwi, zwiększa odporność i zmniejsza
ryzyko zawału. Jest niezbędny do właściwego metabolizmu witaminy C. Blokuje
szkodliwe działanie metali, wspomaga działanie potasu i aktywuje witaminę B1.
Niedobór: Rozdrażnienie, trudności z koncentracją, skurcze i
drgawki, obfite wypadanie włosów, łamliwość paznokci,
próchnica zębów a u kobiet – bolesne miesiączki. Może też powodować
nadciśnienie.
Najbogatsze źródła (mg/100 gram): kakao (440), orzechy
ziemne (240), kasza gryczana (220), gorzka czekolada (170), orzechy laskowe
(140), szpinak (50)
WAPŃ
Zalecana dzienna dawka: 1000 mg
Korzyści: Wspomaga
wzrost oraz rozwój organizmu, ważny budulec kości i istotny składnik mocnych
zębów. Ułatwia gojenie się ran. Ma korzystny wpływ na układ nerwowy i ciśnienie
krwi. Istotny też w procesie regeneracji organizmu.
Niedobór: Problemy z układem kostnym (próchnica zębów,
łamliwość kości, krzywica, osteoporoza), krwotoki z nosa, zaburzenia krzepliwości
krwi, bóle mięśni. Mrowienie i drętwienie rąk i nóg, depresja, stany lękowe.
Najbogatsze źródła (mg/100 gram): Szprotki (1000), Ser żółty
(800), Sardynki (500), Figi suszone (280), Migdały (250), Pietruszka (200).
FOSFOR
Zalecana dzienna dawka: 700 mg
Korzyści: Jest
składnikiem DNA, spala cukier w celu uzyskania energii, wpływa na prawidłową
pracę serca i mózgu, wspomaga utrzymywanie właściwego pH, jest budulcem zębów,
kości i błon komórkowych.
Niedobór: Zaburzenia wzrostu, apetytu, próchnica zębów, artretyzm, uczucie znużenia, bóle mięśniowe, niewydolność nerek.
Najbogatsze źródła (mg/100 gram): Żółty ser(450-800),
Wątróbka(540), Orzechy (500), Żółtko (490), Warzywa Strączkowe (400-420), Mięso
(150-250), Mleko (100).
SÓD
Zalecana dzienna dawka:
1,3-1,5 gram
Korzyści: reguluje
napięcie i jędrność skóry, trzymuje potencjał błon komórkowych, wspomaga
procesy trawienne, skurcze i rozkurcze mięśni i pracę serca, zapobiega
powstawaniu kamieni nerkowych i współdziała z potasem w przewodzeniu impulsów
nerwowych.
Niedobór: zaburzenia w pobudliwości komórek spowodowane
różnicami potencjałów między nimi, odwodnienie, zanik łaknienia, drganie
mięśni, problemy z koncentracją i pamięcią.
Najbogatsze źródło: sól i praktycznie każde pożywienie,
które ją zawiera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz