wtorek, 18 czerwca 2013

Elementy w skali makro, czyli o znajdowaniu wartości odżywczych część 1

Zdrowa dieta, składniki odżywcze, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki, lalala.  
Krótka piłka – co, jak, dlaczego i gdzie? Mała pigułka – część 1 – MAKROELEMENTY J

POTAS
Zalecana dzienna dawka: 4,6 gram
Korzyści: Wspomaga krążenie oraz funkcje mięśni i nerwów, korzystnie działa też na płodność, pomaga w syntezie białek i bilansie wodnym organizmu. Pomaga też dostarczać tlen do mózgu oraz usuwać z organizmu zbędne produkty przemiany materii.
Niedobór: osłabienie mięśni, zatrzymywanie wody w organizmie, zmęczenie, senność, zawroty głowy.
Najbogatsze źródła (mg/100 gram): suszone morele (1650), migdały (780), orzechy włoskie (480), ziemniaki(450), banany (400), musli (400).



MAGNEZ
Zalecana dzienna dawka: 400 mg
Korzyści:  Współdziała w działaniu tkanki nerwowej i mięśniowej, korzystnie wpływa na układ nerwowy przez co odpowiada za równowagę psychiczną i fizyczną organizmu. Zapobiega skurczom, wpływa korzystnie na krzepliwość krwi, zwiększa odporność i zmniejsza ryzyko zawału. Jest niezbędny do właściwego metabolizmu witaminy C. Blokuje szkodliwe działanie metali, wspomaga działanie potasu i aktywuje witaminę B1.
Niedobór: Rozdrażnienie, trudności z koncentracją, skurcze i drgawki, obfite wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnica zębów a u kobiet – bolesne miesiączki. Może też powodować nadciśnienie.
Najbogatsze źródła (mg/100 gram): kakao (440), orzechy ziemne (240), kasza gryczana (220), gorzka czekolada (170), orzechy laskowe (140), szpinak (50)


WAPŃ
Zalecana dzienna dawka: 1000 mg
Korzyści:  Wspomaga wzrost oraz rozwój organizmu, ważny budulec kości i istotny składnik mocnych zębów. Ułatwia gojenie się ran. Ma korzystny wpływ na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Istotny też w procesie regeneracji organizmu.
Niedobór: Problemy z układem kostnym (próchnica zębów, łamliwość kości, krzywica, osteoporoza), krwotoki z nosa, zaburzenia krzepliwości krwi, bóle mięśni. Mrowienie i drętwienie rąk i nóg, depresja, stany lękowe.
Najbogatsze źródła (mg/100 gram): Szprotki (1000), Ser żółty (800), Sardynki (500), Figi suszone (280), Migdały (250), Pietruszka (200).



FOSFOR
Zalecana dzienna dawka: 700 mg
Korzyści:  Jest składnikiem DNA, spala cukier w celu uzyskania energii, wpływa na prawidłową pracę serca i mózgu, wspomaga utrzymywanie właściwego pH, jest budulcem zębów, kości i błon komórkowych.
Niedobór: Zaburzenia wzrostu, apetytu, próchnica zębów, artretyzm, uczucie znużenia, bóle mięśniowe, niewydolność nerek.
Najbogatsze źródła (mg/100 gram): Żółty ser(450-800), Wątróbka(540), Orzechy (500), Żółtko (490), Warzywa Strączkowe (400-420), Mięso (150-250), Mleko (100).



SÓD
Zalecana dzienna dawka:  1,3-1,5 gram
Korzyści:  reguluje napięcie i jędrność skóry, trzymuje potencjał błon komórkowych, wspomaga procesy trawienne, skurcze i rozkurcze mięśni i pracę serca, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i współdziała z potasem w przewodzeniu impulsów nerwowych.
Niedobór: zaburzenia w pobudliwości komórek spowodowane różnicami potencjałów między nimi, odwodnienie, zanik łaknienia, drganie mięśni, problemy z koncentracją i pamięcią.

Najbogatsze źródło: sól i praktycznie każde pożywienie, które ją zawiera.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz